Politica



Uniunea Europeana ... o noua URSS ? - Vladimir Bukovski

„Asa cum URSS, uniunea de nezdruncinat a republicilor libere, cum spunea imnul sovietic, a fost creata candva pentru a aduce fericire omenirii, iata ca o noua Uniune hegemonica e pe punctul sa vada lumina zilei. Precum predecesoarea ei sovietica, ea afiseaza nobilele principii ale libertatii, progresului si drepturilor omului. Si tot ca strabuna Uniune Sovietica, noua Uniune se foloseste de aceleasi argumente specioase pentru a-si asigura perenitatea si a discredita din start orice critica.”




Schimbarea ordinii globale - Nathan Gardels

"O carte a dezvaluirilor surprinzatoare." (Samuel Huntington)

"Cu totii traim cu o oarecare frica difuza in suflet.Asta ma duce cu gandul la oamenii din paleolitic, care isi duceau viata fara sa stie nimic despre lume.Oamenilor le era frica de copaci , de pietre si de soare.Se pare ca ne intoarcem la acea stare de teama permanenta." (Alvin Toffler)

"Revolutia comunicatiilor face insa ca lumea sa devina mai mica.Puterea de a crea insule si a emite interdictii se stinge dramatic.S-a intamplat asa cu telefonul, video-ul si faxul.Noile tehnologii interactive fac un pas mare inainte ingaduindu-le oamenilor sa afle puncte de interes comune cu semenii lor din afara comunitatii." (Bill Gates)



Aceasta sfasietoare durere a libertatii - Vladimir Bukovski

In decembrie 1976, Brejnev si Pinochet au facut un "troc": Vladimir Bukovski, disidentul internat vreme de doisprezece ani in lagare si in azile psihiatrice sovietice, contra liderului comunist chilian Luis Corvalan. In 1981, dupa cativa ani buni de viata in lumea libera, Bukovski publica aceasta carte de comentarii incisive despre democratiile vestice; democratii care, spune intre altele autorul, s-au ocupat vreme indelungata, in mod paradoxal, de construirea socialismului. Cartea provoaca in epoca un imens scandal (vezi dosarul de presa al editiei franceze, preluat si de noi), inaintea lui Bukovski doar Soljenitin ii admonestase pe occidentali, pe americani in speta, cu aceeasi vigoare. Ce ramane totusi din aceste "impresii despre Occident", cum le numeste autorul, dupa caderea comunismului -pe care Bukovski, trebuie s-o spunem, nu a crezut-o posibila? O pagina uluitor de vie de istorie recenta, in particular despre relatia dintre sistemul comunist si Occident. O serie de caracterizari memorabile, printre care aceea a psihologiei britanicilor. O analiza caustica a tarelor capitalismului, care, astazi, ne pot interesa mai mult decat cele ale comunismului... Dincolo de justetea lor, intre timp pe deplin confirmata, comentariile lui Bukovski cuceresc prin verva, umorul devastator, absenta oricarei solemnitati, intr-un cuvant printr-o extraordinara tinerete care lipseste marilor carti de demistificare a comunismului in linia carora se plaseaza, precum intuneric la amiaza, Opiul intelectualilor sau Arhipelagul Gulag .




Ciocnirea civilizatiilor - Samuel P. Huntington

Teza acestei carti, extrem de provocatoare, este amenintarea crescanda ce rezulta din acutizarea conflictelor dintre tari si culturi care se fondeaza pe credinta religioasa si pe dogma.
Aceasta idee se afla dincolo de notiunea de etnicitate, analizand influenta culturilor majore - Vestica, Estic-Ortodoxa, Islamica etc. - in actuala lupta pentru putere.
Samuel P. Huntington este profesor de stiinte politice la Harvard si a fost consilier pe probleme de politica externa in administratia Clinton.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu