vineri, 27 iulie 2012

Uniunea Europeana sau Marea amagire. Istoria secreta a constructiei europene - Christopher Booker, Richard North



Autorii, jurnalisti britanici de prestigiu, diseca procesul de formare a Uniunii Europene, cu toate inselatoriile pe care le-a presupus pana astazi. Dincolo de cuvintele pompoase ale liderilor politici se dezvaluie o realitate trista: pierderea democratiei, trecerea in derizoriu a institutiilor nationale alese de cetateni in favoarea birocratilor de la Bruxelles, aplicarea unor masuri economice si sociale care aduc la faliment micile afaceri locale. O lucrare care ar trebui sa starneasca o reflectie critica asupra procesului de integrare europeana.

Blocurile arhitectului Le Corbussier pareau minunate. Cand fiintele umane au incercat sa traiasca in ele, a iesit ca proiectele sfidau realitatile si necesitatile umane. La fel sunt si blocurile construite de tehnocratii europeni.

In curand, viziunea marelui "proiect european" se va prabusi in lumea reala: strivita de toate acele contradictii pe care in ambitia sa nebuneasca nu le-a prevazut si pe care nu spera sa le rezolve. La fel ca viziunea lui Le Corbussier, insa la o scara mult mai mare, va lasa in urma dezastrul: o lume ruinata, din care popoarele Europei vor iesi cu mari probleme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu